Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" a fostei mănăstiri Strâmba-Fizeş


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1725
Importanta: A
Cod LMI: SJ-II-m-A-05091
Adresa: 28
Localitate: sat PĂDURIŞ; comuna HIDA
Judet: Salaj
Regiune: Transilvania

Imagini

Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 02-Jul-2009

Biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului" a fostei manastiri Stramba-Fizes, atestata inca din secolul al XV-lea, se remarca prin decoratia picturala de factura culta, realizata in 1742, in timpul staretului Domitian.
In 1742 s-a pictat doar catapeteasma si arcele usilor altarului. Pictura interioara a fost terminata, dupa cum arata inscriptia din naos, la 13 august 1792, in zilele episcopului Ioan Bob si a egumenului Onisim.
Scena gasirii mormantului gol dupa Invierea lui Hristos, impune prin plasticitate si realism. Cadrul desfasurarii este constituit din dealurile salajene ale manastirii, iar mironositele venite la mormant au chipurile femeilor din aceasta zona.
Manastirea Stramba a avut un rol de seama in istoria culturala din Transilvania, prin activitatea scolii pentru copiii din satele vecine, scoala atestata documentar in 20 noiembrie 1785.
(dupa "Monumente Istorice Studii si lucrari de restaurare - Ioana Cristache Panait, "Bisericile de lemn de pe Valea Almasului - Editura Tehnica, Bucuresti 1969)